اگر در جستجوی خرید انواع آب شیرین کن صنعتی هستید، حتما می دانید که این دستگاه ها انواع مختلفی دارند و برای اهداف مختلفی به کار گرفته می شوند. برای مثال تولید آب فوق خالص با دستگاه آب شیرین کن و یا تصفیه آب شور با دستگاه تصفیه آب صنعتی، تنها برخی از کاربردهای گسترده این نوع دستگاه ها است. به دلیل کاربردهای مختلفی که برای این دستگاه ها وجود دارد، انواع مختلفی از آنها تولید و روانه بازار شده است. یکی از انواع این دستگاه ها، آب شیرین کن ترکیبی است که در این پست قصد داریم به بررسی بیشتر کاربردها و ویژگی های آن بپردازیم.
با توجه به اینکه علت شور بودن آبها وجود نمک و املاح درون آنها میباشد. برای حذف این نمکها روشهای مختلفی وجود دارد. یکی از این روشها سیستم ترکیبی است که از روش حرارتی و غشایی استفاده میکند. این روش تاثیر بسیار زیادی بر روی کاهش املاح آب دارد. هر کدام از این دو روش محدودیتهای خاص دارند که با ارائه ایدههای مختلف نتایج بسیار خوبی هم حاصل خواهد شد. در یک نگاه کلی میتوان گفت این روش از ترکیب روشهای متعددی به وجود میآید.
بر اساس مطالعات و بررسیهای انجام شده بین تعداد بسیار زیادی از روشهای شیرین سازی آب، چند ترکیب نسبت به دیگر ترکیبات از کاربرد بهتر و مطلوبتری برخوردار هستند. این ترکیب و روشها عبارتند از:
یکی از روشهای رایج حرارتی در شیرین کردن آب دریا ،همین روش تقطیر فلش چند مرحلهای است. این روش بر پایه کاهش ناگهانی آب با تقطیر بسیار سریع طراحی شده است. برای شیرین کردن آب ابتدا آبها را وارد مخازن آب گرم کرده و دمای این مخازن را تا ۹۰ تا ۱۲۰ درجه سانتیگراد بالا میبرند. سپس فشار آب، کاهش پیدا میکند. این کاهش فشار باعث شکلگیری حالت فلاشینگ میشود، که در نتیجه آب تبخیر میگردد.
آبهای تبخیر شده از لولههای مبدل حرارتی عبور کرده و دوباره با افت فشار مواجه خواهند شد. در روش MSF_RO تعداد مراحل تا ۴۰ مرتبه تکرار خواهد شد. تعویض ممبران در این نوع سیستم خیلی دیر به دیر انجام میشود. به طوری که از ۳ تا ۵ سال عمر مفید خواهد داشت. از ویژگیهای اصلی این نوع آب شیرین کن ترکیبی میتوان به مصرف انرژی کمتر، هزینه ساخت کمتر، انعطاف پذیری بالا در عملکرد و کوبلینگ بهتر در نیروگاههای حرارتی اشاره کرد.
یکی دیگر از روشهای تاثیر گذار در شیرین سازی آب به کارگیری از نانوفیلتراسیونها است. در این روش اول نانوفیلتراسیونها را برای حذف ca2 و mg2 به کار میبرند. آبهای شور دریا پس از تصفیه وارد Nf میشوند، بعد از دفع سختیهای یونی آب شیرین کن حرارتی وارد Msf میشود. طبق تحقیقات انجام شده با استفاده از این روش ماکزیمم دمای آب شور به ۱۳۰ درجه افزایش پیدا خواهد کرد. تایم و زمان مورد نیاز برای رسوب زدایی از سطح های انتقال آب شیرین کنهای حرارتی هم به ۱۲۰۰ افزایش پیدا خواهد کرد. از بارزترین و مشخصترین مزیتهای این روش میتوان کاهش میزان رسوب تولید شده را نام برد.
ام اس اف، نانو فیلتراسیون و اسمز معکوس هر کدام از یک سری ویژگیهای خاص و منحصر به فردی برخوردار هستند. قرارگیری این سه در کنار هم یک نتیجه عالی را در شیرین کردن آبها خواهد داشت. از تلفیق NF_RO_MSF به عنوان یکی از بهترین روشهای آب شیرین کن یاد میگردد. قدرت بسیار بالای Nf به حذف یونهای کلسیم و منیزیم موجود در آبها کمک میکند. آبهای تصفیه شده دریاها وارد آن میشوند. آبهای خروجی از NF وارد اسمز معکوس خواهد شد، تا RO املاح موجود در آن را با عملکرد و بازدهی بسیار بالا حذف کند و در نتیجه به فیلترهای آن هم آسیب خیلی کمتری وارد خواهد شد. در آخر خروجی RO برای تقطیر چند مرحلهای به کار برده میشود و آب با TDS خیلی مطلوبی از آن خارج میشود.
آب شیرین کنها بر اساس وجود یا عدم وجود تغییر فاز در طی فرایند به دو دسته تقسیم میشوند. فرایندهایی که به وسیله تغییر فاز عمل میکنند، ۳ دسته هستند که شامل (Multi effect distillation (MED)، Multi stage flash distillation (MSF و (Vapor compression distillation (VCD میباشند. علاوه بر این، فرایندهایی که با آنها تغییر فازی در آب ایجاد نمیکند، به دو دسته (Reverse osmosis (RO و (Electro dialysis (ED تقسیم میگردند.
تفاوتهای این دو دسته بر اساس میزان شوری آب و هزینههای انجام فرایند شیرین کردن آب در نظر گرفته میشود. منابع انرژی در انجام این فرایند بر اساس انتخاب تکنولوژی مورد استفاده متفاوت است. بعضی از این روشها نیاز به انرژی گرمایی دارند و برخی دیگر با استفاده از انرژی مکانیکی یا الکتریکی فرایند شیرین کردن آب را به خوبی اعمال میکنند.
برای اینکه بتوانیم به عملکرد بهتر آب شیرین کنهای ترکیبی پی ببریم، باید حتماً معیارهای مناسب آنها را مورد بررسی قرار دهیم، سپس آب شیرین کنها را بر اساس همین معیارها با هم مقایسه نماییم. این معیارها عبارتند از:
استفاده و بکارگیری این نوع آب شیرین کنها مزایای بسیار زیادی را به همراه خواهد داشت، که عمده مزایای آن عبارتند از:
در کنار مزیتهایی که برای این روش یا سیستم ذکر شد، این نوع آب شیرین کن از هزینههای بسیار بالایی دارد،. زیرا به صرف انرژی بسیار زیادی نیازمند است، تا بتواند حجم زیادی آب را گرم کند. البته منظورمان از صرف انرژی زیاد، در قسمت روش حرارتی است. کشورهایی که از آب شیرین کنهای حرارتی استفاده میکنند، باید حتماً دارای ذخایر نفتی مناسبی باشند تا موجب کاهش هزینههای تبدیل آب شور به شیرین گردند.