در پست های گذشته با انواع دستگاه های آب شیرین کن آشنا شدید و دانستید که برای خرید دستگاه تصفیه آب صنعتی لازم است که هدف خود از شیرین سازی آب را مشخص کنید. با این حال باید بدانید که تقریبا همه انواع دستگاه هایی که در پست های گذشته توضیح داده شد دستگاه هایی هستند که بسیار بزرگ و حجیم بوده و جابجا کردن آنها پس از نصب، گاهی تقریبا غیر ممکن است. اما گاهی شرایطی پیش می آید که نیاز به دستگاه های آب شیرین کن کوچک وجود دارد. مثلا استفاده از انواع آب شیرین کن در شرایط بحرانی ای همچون در هنگام وقوع بلایای طبیعی و یا جنگ اجتناب ناپذیر است. در چنین شرایطی می توان از دستگاه های آب شیرین کن کوچک که به اصطلاح دستگاه آب شیرین کن کانتینری هم نامیده می شوند، استفاده کرد. در این پست قصد داریم تا در مورد این نوع آب شیرین کن، ویژگی های آن و شرایط استفاده از آن صحبت کنیم.
دانشمندان همیشه در مورد کمبود آب شیرین برای آشامیدن و کشاورزی هشدار میدهند. بسیاری از مناطق با توجه به نزدیک بودن به دریاها و رودخانهها از نعمت آب شیرین برخوردار نیستند. از هر 10 نفر در دنیا 1 نفر به آب سالم دسترسی ندارد. بسیاری از کودکان و زنان برای تامین آب شیرین باید کیلومترها ظروف آب را پیاده با خود حمل کنند. سلامتی بسیاری از مردم به دلیل مصرف آبهای آلوده در دسترس، در معرض خطر قرار دارد.
در زمان شرایط بحرانی ناشی از زلزله، سیل و جنگ به دلیل از بین رفتن بسترهای تولید آب سالم و تصفیه شده امکان بروز بیمارهای واگیردار از طریق آشامیدن یا مصارف دیگر آب آلوده وجود دارد. تامین آب آشامیدنی در چنین مواقعی بسیار ضروری و دشوار است. تنها راهحل موجود برای جلوگیری از شرایط بحران و در دسترس بودن آب برای تمامی مردم، تبدیل آبهای سطحی و دریاها به آب شیرین با هزینه و انرژی کم و در دسترس قرار دادن آن است.
تکنولوژی در زمینه تبدیل آبشور به آب شیرین بسیار پیشرفت کرده است. مناطقی که دارای آبهای شور هستند از دستگاههایی برای نمکزدایی آبشور و پاک کردن سایر املاح معدنی موجود در آب استفاده میکنند.
این دستگاهها اغلب بزرگ و سنگین هستند. راهاندازی آنها در مناطق کمجمعیت یا دور از دریاها نیاز به بودجه و زمان زیادی دارد؛ اما امروزه دستگاههای تصفیه آب قابل حمل طراحی شدهاند که میتوان بهراحتی به هر مکانی حمل و مورد استفاده قرار بگیرند.
برای حملونقل و راهاندازی آسان، آب شیرین کن ها در ابعاد، وزن، ظرفیت تولید، میزان و نوع انرژی مصرفی مختلف تولید میشوند.
انواع آب شیرین کن های قابل جابجایی قادر به تامین انرژی مصرفی از طریق باتری، بنزین، گازوئیل، باد و انرژی خورشیدی هستند. دستگاههای تصفیه آب قابل حمل در اندازههای کوچک برای مصارف تکنفره و در ابعاد بزرگتر برای مصارف چندین خانوار در یک منطقه طراحی شدهاند.
از انواع دستگاههای قابل حمل شیرین کردن آب میتوان به آب شیرین کن کانتینری اشاره کرد. دستگاههای آب شیرین کن در داخل کانتینر جاسازی شدهاند و توان تولید آب شیرین برای جمعیت چندین خانواری را دارند. آب شیرین کنهای کانتینری را میتوان به راحتی به مکانهای مورد نظر انتقال و راهاندازی کرد.
از انواع دیگر دستگاه تصفیه آب قابل حمل میتوان به ابعاد کوچکتر و مناسب برای خانواده اشاره کرد. نوع دیگر این دستگاهها، آب شیرین کنهای تکنفره هستند، آنها بیشباهت به قمقمههای آب نیستند و برای مسافرت و گردش در کوه و جنگل مورد استفاده قرار میگیرند.
همه انواع آب شیرین کنها از جمله دستگاههای قابل حمل در 3 مرحله آبشور را به آب آشامیدنی سالم تبدیل میکند. این دستگاه از فرآیند اسمز معکوس برای تولید آب شیرین استفاده میکند.
در طی فرآیند اسمز معکوس ابتدا پیش تصفیه انجام شده و کلیه ذرات معلق موجود در آب از بین برده میشود، در مرحله بعد ذرات نمک و سایر مواد معدنی با عبور از غشاها جدا میشوند و در آخرین مرحله عملیات گندزدایی برای از بین بردن کلیه ویروسها و باکتریهای بیماریزا انجام میشود.
استفاده از دستگاههای قابل جابجایی شیرین کردن آب بسیار مفید و کاربردی است. از جمله مزایای این دستگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد: