همانطور که می دانید فیلتر ممبران یکی از انواع فیلتر دستگاه تصفیه آب صنعتی و شاید بتوان گفت مهمترین قطعه آن است. بخش بزرگی از خریداران قطعات دستگاه تصفیه آب نیز به دنبال تهیه این فیلتر برای دستگاه خود هستند. این فیلتر نقش مهمی در کارایی انواع دستگاه تصفیه آب از جمله دستگاه های تصفیه آب صنعتی، دارویی و خانگی دارد. با توجه به اهمیت و عملکرد این قطعه در دستگاه های تصفیه آب، فیلتر ممبران استهلاک بالایی نیز داشته و گهگاهی با خرابی های مختلف روبرو می شود. در این پست قصد داریم به دلایل خرابی فیلتر ممبران بپردازیم. آگاهی از این دلایل می تواند تا حد زیادی از خراب شدن این قطعه و در نتیحه هزینه کردن اضافی برای دستگاه آب شیرین کن پیشگیری می نماید.
خراب شدن فیلتر ممبران به دلایل مختلفی رخ میدهد که گاهی عامل بیرونی دارند. در این بخش کارشناسان ما در صنعت آب زارعان به اصلیترین دلایل خراب شدن این فیلترها اشاره میکنند.
ذرات معلق، نظیر گل و لای، شن و ماسه از عوامل فیزیکی مهم آسیب زننده به فیلتر ممبران هستند. این ذرات موجب کدورت آب شده و باید حذف شوند. اما وارد شدن این آلایندهها به فیلتر ممبران باعث خراب شدن زود هنگام آن میگردد. از این رو بهتر است در دستگاههای تصفیه آب صنعتی از فیلتر شنی نیز استفاده گردد. علاوه بر فیلترهای شنی تجهیزات دیگری مانند:
نیز در سیستم تصفیه آب صنعتی به کار میرود. با این تمهیدات فیلتر ممبران وظیفه کاهش TDS آب ورودی را بر عهده خواهد داشت. به یاد داشته باشید که ذرات معلق موجب خراشیدگی و ساییدگی فیلترهای ممبران نیز میشوند.
یکی دیگر از مهمترین دلایل خرابی فیلتر ممبران دستگاه تصفیه آب رسوب و گرفتگی در آنها است. قطر فیلترهای ممبران معمولا 4 اینچ یا 8 اینچ است. در هر دو نوع از فیلترهای ممبران باید عمل شستشو در فواصل زمانی مناسب انجام گیرد. اگر نسبت به سرویسهای دورهای و شستشوی فیلترهای ممبران بیتوجهی شود دچار رسوب و گرفتگی شدید میشوند. به این حالت در اصطلاح تلسکوپی شدن فیلتر ممبران گفته میشود. با تلسکوپی شدن فیلتر ممبران، در دو سر آن اختلاف فشار زیادی ایجاد خواهد شد. در نتیجه آسیبهای جبرانناپذیر و غیر قابل برگشت به فیلتر ممبران وارد میشود.
دمای آب ورودی از دیگر فاکتورهای مهم در سلامت فیلترهای ممبران است. اگر دمای آب در زمان ورود به فیلتر ممبران بالا باشد موجب بروز خطا در سیستم میشود. آب با دمای بالای خود لایههای مبران را تخریب خواهد کرد. پایین بودن دمای آب نیز میتواند باعث آسیب به فیلترهای ممبران در دستگاه تصفیه آب شود. بهترین دما برای فیلترهای ممبران باید توسط مهندسین و افراد متخصص تنظیم گردد. دما از جدیترین دلایل خرابی فیلتر ممبران دستگاه تصفیه آب میباشد.
کلر به دلیل خاصیت اکسیدکنندگی قوی خود در مدت کوتاهی فیلتر ممبران را خراب میکند. فیلترهای ممبران در برابر کلر مقاومتی ندارند و به سرعت آسیب خواهند دید. بنابراین کلر موجود در آب باید به کمک تجهیزات پیش تصفیه حذف و پاکسازی گردد. در سیستمهای RO از ضد کلر یا SMBS برای این منظور کمک میگیرند.
نکته بسیار مهم در زمان خاموش کردن دستگاه تصفیه آب صنعتی، حفظ فیلترهای ممبران است. وقتی این فیلترها را از پمپ خارج میکنید باید از خشک شدن آنها جلوگیری نماید. در غیر این صورت آسیبهای جدی به فیلتر ممبران در اثر خشک بودن وارد میشود.
آب زنگار به آبی گفته میشود که حاوی مقادیری زنگ آهن باشد. اگر آب زنگار به فیلترهای ممبران وارد شود خرابیهای جبرانناپذیری به جا میگذارد. بنابراین لازم است در مراحل پیش تصفیه و به کمک ازن ژنراتور زنگار آب تصفیه شود.
از دیگر دلایل خرابی فیلتر ممبران دستگاه تصفیه آب وجود روغن گریس در آب ورودی است. اگر روغن گریس وارد فیلترهای ممبران شود آلودگیهای میکروبی ایجاد شده و به فولینگ در فیلترها منجر میگردد. به همین دلیل آب ورودی از نظر وجود روغن گریس باید به دقت مورد ارزیابی قرار گیرد.
آنتی اسکالانت در واقع مواد ضد رسوب هستند که در فرآیند تصفیه آب به کار میروند. اما گاهی به دلیل کاهش هزینهها از مواد آنتی اسکالانت در دستگاههای تصفیه آب صنعتی استفاده نمیشود. در حالی که حذف این مواد موجب وارد شدن آسیبهای جبران ناپذیری به فیلترهای ممبران میشود. اما شما میتوانید برای خرید آنتی اسکالانت با بهترین قیمت به شرکت صنعت آب زارعان مراجعه کرده و اینگونه از خراب شدن فیلترهای ممبران جلوگیری کنید.