همه چیز درباره پرشر وسل دستگاه تصفیه آب

در انواع دستگاه تصفیه آب از انواع مختلف مانند دستگاه تصفیه صنعتی یا دستگاه تصفیه آب دارویی قطعات مختلفی به کار رفته است که هر یک وظایف خاصی را بر عهده داشته و همه در کنار هم، کار تصفیه و شیرین سازی آب را انجام می دهند. از میان قطعات دستگاه تصفیه آب، پرشر وسل دارای اهمیت خاصی است. در این پست قصد داریم تا در مورد این قطعه و کارکرد آن بیشتر صحبت کنیم.

آشنایی با پرشر وسل (Pressure Vessel)

المان‌های غشایی اسمز معکوس از تجهیزات بسیار مهم در سیستم‌های تصفیه آب صنعتی هستند. بخش بسیار مهمی از پروسه تصفیه آب به کمک این المان‌ها در سیستم‌های تصفیه آب انجام می‌گیرد. ممبران‌های RO برای محافظت حداکثری در محفظه‌ای مخصوص جای داده می‌شوند. این محفظه با نام‌های مختلفی نظیر:  وسل، پرشر وسل، هوزینگ ممبران، پوسته ممبران و محفظه ممبران شناخته می‌شود. ممبران‌های RO به ممبران‌های تصفیه آب صنعتی گفته می‌شود. این ممبران‌ها به صورت سری در محفظه ممبران قرار داده می‌شوkد. نحوه جایگذاری ممبران‌های RO در هوزینگ ممبران به نحوی است که آب امکان عبور پیدا می‌کند. اتصال ممبران‌ها در این محفظه توسط لوله‌های پلاستیکی ویژه‌ای که روی آن‌ها اورینگ‌هایی قرار دارد صورت می‌گیرد. درپوش‌های انتهایی، هر محفظه را در دو طرف محصور می‌کنند. این درپوش‌ها در مقابل فشار عملیاتی سیستم تصفیه آب صنعتی بسیار مقاوم هستند.

عملکرد پرشر وسل (Pressure vessel)

در سیستم‌های صنعتی تصفیه آب لازم است آب با فشار معینی روی ممبران‌های اسمز معکوس جریان پیدا کند. در واقع عملیات تصفیه آب در سیستم‌های صنعتی تنها با اعمال فشار کارایی لازم را خواهد داشت. الزام بعدی در سیستم‌های اسمز معکوس بازیابی یا ریکاوری آب است. برای این منظور نیز باید ممبران‌های RO به صورت سری در کنار هم قرار بگیرند. وسل‌ها کمک می‌کنند تا امکان اعمال فشار مورد نیاز روی ممبران‌ها وجود داشته باشد. همچنین تعداد مشخصی از ممبران‌های RO در این محفظه‌ها به صورت سری کنار هم قرار می‌گیرند. فشاری که در سیستم تصفیه آب صنعتی اعمال می‌شود از جنس هیدرولیکی می‌باشد. این فشار به کمک پمپ فشار بالا در سیستم ایجاد می‌شود.

انواع پرشر وسل صنعتی

آشنایی با انواع پوسته ممبران به ما در شناخت بهتر آن‌ها کمک می‌کند. فاکتورهای مختلفی وجود دارند که بر اساس آن‌ها هوزینگ ممبران را دسته‌بندی می‌کنند. در ادامه این بخش با انواع مهم و کاربردی وسل‌ها آشنا خواهیم شد.

انواع پرشر وسل بر اساس تعداد ممبران (المان)

این محفظه‌های محافظتی اغلب به صورت 1 تا 8 المانه طراحی و ساخته می‌شوند. تعداد المان پوسته ممبران در فاز طراحی سیستم RO مشخص می‌گردد. با این همه هوزینگ ممبران‌های 6 المان بیشترین کاربرد در سیستم‌های تصفیه آب صنعتی را دارند. در نوع 6 المانه هر وسل امکان جای دادن 6 ممبران در خود را دارد. در برخی از آب شیرین‌کن‌های دریایی نیز از نوع 7 المانه هوزینگ ممبران استفاده می‌شود.

انواع پرشر وسل بر اساس قطر ممبران

انتخاب محفظه ممبران باید بر اساس قطر ممبران صورت گیرد. بر این اساس دو سایز 4 اینچی و 8 اینچی از این تجهیز مهم محافظتی در صنایع تصفیه آب تولید می‌شود. این دو نوع هوزینگ ممبران دارای ظرفیت‌های مشخصی می‌باشند. محفظه‌های ممبران 4 اینچی بیشتر برای دستگاه‌های تصفیه آب نیمه صنعتی کاربرد دارند. حداکثر ظرفیت این وسل‌ها 50 متر مکعب در روز می‌باشد. اما وسل‌های 8 اینچی ظرفیت روزانه بالغ بر 50 متر مکعب دارند و در دستگاه‌های صنعتی تصفیه آب استفاده می‌شوند.

انواع پرشر وسل بر اساس نوع ورودی

هوزینگ ممبران‌ها را می‌توان بر اساس موقعیت ورود و خروج آب خوراک سیستم تقسیم‌بندی کرد. این گروه از وسل‌ها عبارتند از:

  • Side Port (ورودی از کنار)
  • End Port (ورودی از انتها)
  • Multiple Port

در نوع اول موقعیت ورود و خروج آب خوراک روی بدنه پرشر وسل قرار دارد. اما در نوع ورودی از انتها موقعیت ورود و خروج آب خوراک روی درپوش انتهایی است. نوع مولتی پورت هوزینگ ممبران نیز برای سیستم‌های تصفیه آب با ظرفیت‌های بالا کاربرد دارد.