یکی از انواع دستگاه هایی که بسیاری از کارخانه ها و صنایع به دنبال آن هستند، انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی است. طراحی و فروش دستگاه تصفیه آب از هر نوعی از جمله صنعتی با این هدف انجام می شود که آب شور یا دارای ناخالصی را برای استفاده در صنایع مختلف، به آب شیرین و بدون ناخالصی تبدیل کنند. در این پست قصد داریم در مورد این نوع دستگاه ها و کاربردهای آنها صحبت کنیم.
منظور از تصفیه آب صنعتی چیست؟
آب همان اندازه که در حفظ حیات و زیست انسان اثر مثبت دارد، در صورت آلودگی خطرناک هم هست. از این رو باید قبل از استفاده از آب آن را به تناسب نوع کاربرد تصفیه نمود. کمبود آب شیرین نیز موجب شده تا نیاز به تصفیه آبهای سطحی و زیرزمینی دو چندان شود. در برخی از صنایع نیز مانند صنایع غذایی، به آب تصفیه شده نیاز است. بنابراین دستگاههای مخصوص تصفیه آب صنعتی به منظور کنترل پارامترهای مختلفی در آب، مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از این پارامترها عبارتند از:
البته از این تجهیزات صنعتی، برای مصارف خانگی نیز میتوان استفاده نمود.
فرآیند و مراحل پاکسازی آب در دستگاه تصفیه صنعتی
فرآیند تصفیه آب صنعتی شامل چند مرحله اصلی است که هر کدام به زدودن نوع خاصی از آلایندهها و آلودگیهای آب میانجامد. با توجه به آلودگیها و نیازهای ویژه کاربران، ممکن است دستگاههای تصفیه آب یا آب شیرین کن صنعتی از فرآیندهای بیشتری بهره ببرند. در اینجا به اصلیترین مراحل این فرآیند میپردازیم:
1. ورود آب: در مرحله نخست، آب که ممکن است شامل ذرات معلق و آلایندههای گوناگونی باشد، توسط پمپی وارد دستگاه میشود.
2. پیش تصفیه: در این بخش فیلترها و سامانههای جداسازی، ذرات معلق و مواد جامد بزرگتر در آب را میزدایند. این مرحله کمکی است به پاکسازی آب از ذرات گردوغبار و اجسام خارجی.
3. تصفیه اولیه: در این قسمت با کمک روشهایی مانند فیلتراسیون مکانیکی و فرآیندهای شیمیایی،انواع ذرات معلق کوچکتر، مواد آلی و برخی املاح معدنی از آب حذف میشوند.
4. تصفیه اصلی: در این مرحله با استفاده از فرآیندهای پیشرفتهتری مانند اسمز وارونه (معکوس)، نانوفیلتراسیون، دییونیزاسیون و اکسیداسیون پیشرفته، انواع میکروبها، یونها، و دیگر آلایندهها از آب زدوده میشود.
5. پس تصفیه: در این مرحله، آب تصفیه شده به بیرون دستگاه هدایت میشود. همچنین با توجه به نیاز، برای افزایش کیفیت نهایی آب دوباره تصفیه میشود. گاه به منظور افزایش کیفیت آب برای مصارف ویژه، در این مرحله مواد معدنی مفیدی مانند کلسیم و منیزیم را به آب میافزایند.
6. تخلیه: در این بخش، آب به مصرفکننده نهایی میرسد. گاهی آب تصفیهشده روانه محیط زیست میشود، که بیتردید باید از لحاظ محیط زیستی بیخطر باشد.
کاربرد دستگاههای آب شیرین کن صنعتی
دستگاه تصفیه آب صنعتی یا دستگاه آب شیرین کن صنعتی، افزون بر مصارف صنعتی، به دلیل تنظیم املاح و شوری، گندزدایی آب و طعمزدایی از آن، نابودی ذرات ریز و جامد، و نیز کاهش سختی آب کاربردهای فراوان و گستردهای در دیگر زمینهها دارد. در این بخش برخی از این کاربردها را برمیشماریم:
چه صنایعی به دستگاه تصفیه آب نیاز دارند؟
در این بخش به تعدادی از صنایع نیازمند به آب تصفیه شده اشاره میکنیم:
در تمام این صنایع نیاز به تجهیزاتی برای تصفیه آب وجود دارد.
یکی از مهمترین قطعات دستگاه تصفیه آب صنعتی که نقش مهمی در میزان پاکیزگی آب و حذف آلاینده های آن دارد، فیلتر است. بسته به اینککه کدامیک از انواع دستگاه تصفیه آب را برای خرید و استفاده انتخاب نمایید و دستگاه از چه نوع تکنولوژی و. روشی برای تصفیه، استفاده کند، ممکن است فیلتر دستگاه متفاوت باشد. در این پست، قصد داریم تا در مورد انواع فیلترهای مورد استفاده در دستگاه های آب شیرین کن و کاربردهای آنها صحبت کنیم.
درست مانند
ضرورت تصفیه آب برای مصارف آشامیدنی و خانگی، در کاربردهای صنعتی نیز استفاده از
منابع آبی بدون حذف ناخالصیهای آن ناممکن است. بهرهگیری از آب ناخالص یا با درجه خلوص
ناکافی، برای فرآیندها، تجهیزات و تولیدات صنعتی پیامدهای زیانباری خواهد داشت.
فیلترهای
آب صنعتی بخش مهمی از تجهیزات تصفیه آب هستند که در بسیاری از صنایع و به فراخور
نوع فعالیت واحد صنعتی از آنها استفاده میشود. این فیلترها با توجه به درصد خلوص
مورد نیاز آب انتخاب میشوند. از اینرو نقش مستقیم و بهسزایی در افزایش بهرهوری
فرآیندهای صنعتی دارند. آنها میتوانند در برابر شرایط آبوهوایی مختلف مقاومت کنند
و کیفیت محصول تولیدی را بهبود ببخشند. لازم به یادآوری است، برای دستیابی به
کیفیت مطلوب فرآیندها و محصولات باید حتما از انواع مخزن، فیلتر و شیر آب مناسب
کمک بگیریم.
کاربرد انواع فیلترهای تصفیه آب صنعتی
ضرورت پاکسازی و تصفیه آب در همه صنایع موضوعی اجتناب ناپذیر است. از اینرو میتوانیم از فیلترهای تصفیه آب در زمینههای گوناگونی بهره ببریم. بررسی همه کاربردهای صنعتی فیلترهای تصفیه آب زمانبر است و در یک مقاله نمیگنجد؛ بنابراین تنها به برخی از آنها اشاره میکنیم که عبارتند از:
فیلترهای آب صنعتی تجهیزات مهمی هستند که برای پیشبرد درست فرآیندهای صنعتی و تولید محصول باکیفیت از آنها بهره میبریم. این تجهیزات برای انواع مشاغل صنعتی، و انجام فرآیندهای مختلف مانند حذف مواد معلق و تولید آب فیلترشده ساخته شدهاند. بنابراین طبیعی است که انواع گوناگونی دارند. در ادامه این بخش، مهمترین انواع فیلتر تصفیه آب صنعتی را معرفی کرده و ویژگیهای اصلی آن را برمیشماریم.
در فرآیند اصلی تصفیه آب به شیوه فیلتراسیون مکانیکی، برای حذف فیزیکی آلودگی، کثیفی، رسوبات و دیگر ذرات معلق درون آب، از یک مانع فیزیکی بهره میگیریم. این فیلترها در اندازههای مختلفی تولید میشوند. گستره بزرگی از صافیها از فیلتری سرامیکی که شالودهای بسیار پیچیده دارد تا توری سادهای که ذرات بزرگ زباله را به دام میاندازد، در این دسته قرار میگیرند. بهطور معمول به فیلترهای مکانیکی، درجهای میکرونی تعلق میگیرد که نشانگر اندازه ذراتی است که صافی میتواند حذف کند.
برای حذف مواد معلق در آب از فیلترهای شنی بهره میبرند. مخزن این فیلتر، انباشته از ذرات سیلیس یا شن با دانهبندیهای مختلف است. با حذف ذرات معلق و کدورت آب توسط فیلتر شنی تصفیه آب صنعتی، به آبی زلال و پاک دسترسی خواهیم داشت. همچنین شیری روی فیلتر شنی نصب میشود که به دو صورت خودکار و یا دستی کار میکند. این شیر به شما امکان میدهد تا از حالتهای گوناگون فیلتر بهرهمند شوید.
فیلتر
ممبران از ورود باکتریها، قارچها، میکروبها، و انگلها به آب تصفیهشده جلوگیری
میکند. از اینرو نقشی اساسی در جلوگیری از ابتلا به بیماریها در انسان ایفا میکند.
همچنین فیلترهای ممبران با حذف نیتریتها و فلزات سنگین مضر درون آب، به افزایش
کیفیت آن کمک شایانی میکند.
فیلتر
ممبران از چندین لایه ساخته شده است که روی هم قرار میگیرند. با این همه، غشاهای
آن و کل فیلتر از قطر و ضخامت کمی برخوردارند. شکل این فیلتر به صورت حلقهای
مارپیچیشده دور یک لوله استوانهای شکل است. لازم به ذکر است، فیلتر ممبران چیزی
نزدیک به ۹۸ درصد آلایندهها و آلودگیهای آب را حذف میکند
و عملا یکی از بهترین فیلترهای تصفیه آب است.
اولترافیلتراسیون (UF) یکی از روشهای نوین برای پاکسازی آب بهشمار میرود و فیلتر یو اف از مهمترین انواع فیلترهای تصفیه آب صنعتی محسوب میشود. کارکرد این فیلتر، نابودی میکروارگانیسمهای آب است. امروزه این فیلتراسیون در صنایع گوناگون دارای کاربرد گستردهای است. موارد زیر تنها بخشی از صنایعی است که از اولترا فیلتراسیون در فرآیند تصفیه آب خویش بهره میبرند:
کارکرد فیلتر تصفیه آب مینرال حفظ و نگهداری مواد معدنی در آب است. زیرا بسیاری از انواع فیلترهای تصفیه آب صنعتی در کنار حذف آلایندهها و آلودگیها، املاح مفید درون آب را نیز جدا میکنند. از اینرو این فیلتر نقش مهمی در فرآیند تصفیه آب بدون حذف مواد معدنی، بازی میکند.
فیلتر سختیگیر رزینی شامل مخزنی با اندازه مشخص، و میزان مشخصی رزین تبادل یونی در آن است. این فیلترهای شیمیایی، شیری با عملکرد دستی یا خودکار نیز دارند. همانطور که از نام آن مشخص است، فیلتر سختی گیر در از بین بردن یونهای عامل سختی آب، مانند منیزیم و کلسیم کاربرد دارد. در بیشتر اوقات استفاده از آب سخت و گردش آن در تأسیسات و دستگاههای صنعتی مشکلساز است. به همین دلیل در سیستمهای فیلتراسیون آب صنعتی، بهرهگیری از این نوع فیلترهای تبادل یونی، در مرحله پیشتصفیه و یا در برخی موارد مراحل پس از تصفیه، ضروری است.
برای تصفیه
نخالههای تقریبا درشت، از فیلتر پروپیلن بهره میبریم که به اختصار فیلتر PP نامیده میشود.
این فیلتر از الیاف پلی پروپیلن ساخته شده است و از اینرو به فیلتر الیافی نیز
شهره است. از آنها در گام آغازین تصفیه آب استفاده میشود. کارکرد آن به این ترتیب
است که در مرحله پیشتصفیه، ذرات درشت و در گام تصفیه، ذرات ریزتر را از آب جدا میکند.
از
این نوع فیلترها برای حذف شن و ماسه، گلولای، زنگ لوله و لجن و دیگر رسوبات
موجود در آب استفاده میشود. آنها منافذی به قطر یک تا بیست میکرون دارند و میتوانند
همه ذرات معلق 1 تا 5 میکرونی را بهخوبی از آب حذف کنند. فیلترهای تصفیه پلی
پروپیلنی در صنایع گوناگونی مانند صنایع بهداشتی، دارویی و غذایی کاربرد دارند.
این فیلتر که در ساختار آن میلیونها سوراخ ریز وجود دارد، از زغال پوسته نارگیل ساخته میشود. فیلتر کربن بلاک با از بین بردن خواص نامطلوب آب به فرآیند تصفیه آب صنعتی کمک شایانی میکند. مواد طبیعی استفاده شده در فیلتر کربن بلاک مانند پوست نارگیل، پوست گردو و… سبب از بین رفتن مواد شیمیایی نامطلوب درون آب میشود؛ همچنین برای سلامت انسان هیچگونه زیانی ندارد. ناگفته نماند، در تصفیهخانههای شهری این فیلتر معمولا هر شش ماه یکبار تعویض میگردد. کربن بلاک به دلیل ساختار ویژه خود سطح تماس گستردهای با آب دارد. از اینرو در قیاس با کربن پودری، از توانایی بیشتری برای حذف آلایندههای شیمیایی برخوردار است.
فیلتر پست کربن یا فیلتر تصفیه کربن خطی، وظیفه دارد تا بو و مزه ناخوشایند آب را برطرف کند. عمر مفید آن اغلب حدود یک سال است که بیش از سایر فیلترهاست. پس از خرابی فیلتر باید آن را تعویض نمود تا آب پس از گذر از آن کیفیت خود را از دست ندهد.
فیلترهای فشار بالا از الیاف پلی پروپیلن ساخته میشوند. این نوع فیلتر در بین انواع فیلترهای تصفیه آب صنعتی به دلیل طراحی بدون هسته، در فرآیند فیلتراسیون تأثیر بهسزایی دارد. فیلترهای فشار بالا کاربردهای گوناگونی دارند. برای مثال در دستگاه تصفیه آب دریا و پیشتصفیه دستگاه تصفیه آب صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. شایان گفت است، پساب کمتری توسط این فیلترها تولید میشود. همچنین نیاز به فضای اندک، از دیگر ویژگیهای مثبت این فیلترها است که میتوانیم به آن اشاره کنیم.
انواع فیلترهای بیگ وان در انواع فیلترهای پلیاستر، نخ تابیده، نخی یا الیافی تولید میشوند. این فیلترهای تصفیه آب بیشتر در محلهایی با دبی بالای آب کاربرد دارند و از آنها در مرحله پیشتصفیه و در سیستمهای خنککننده، دستگاههای تصفیه آب صنعتی و صنایع کشاورزی و دامداری بهرهبرداری میشود. ناگفته نماند بیگ وان را در اندازههای گوناگون و با دقت بالایی میسازند. این فیلتر عملکرد قدرتمندی داشته و با از بین بردن آلایندههای آب مثل گلولای، شن و ماسه و دیگر ذرات فیزیکی، آبی پاک و سالم را بهدست میدهد.
نام دیگر این فیلترها، فیلترهای موشکی، شیاردار، پلیسهای و چیندار است. از این نوع فیلتر تصفیه آب صنعتی برای حذف شن و ماسه و ذرات معلق بهره میگیرند. لازم به ذکر است، فیلتر نیزهای از انواع فیلترهای تصفیه آب کارتریجی هستند. میتوان از امکان شستشو و استفاده دوباره از این فیلترها سود بسیار برد. ناگفته نماند این فیلتر به دلیل داشتن ساختار چند لایه و سطح جذب گسترده، برای جذب ذرات آلاینده دارای اندازه مشخص، گزینهای عالی هستند.
فیلترهای کیسهای از جنس الیاف پلی پرو پیلن ساخته شدهاند و در برابر انواع مواد شیمیایی مقاومت دارند. از اینرو برای حذف آلایندههای فیزیکی و ذرات معلق در صنایع خوراکی و نوشیدنی مناسبند. از دیگر مزایای این فیلترها میتوان به سادگی نصب آنها اشاره کرد.