یکی از نکات مهمی که در انتخاب آب شیرین کن مناسب، آشنایی با انواع دستگاههای اب شیرین کن و نحوه عملکرد آنهاست. در پست قبلی به دو نوع کلی دستگاههای آب شیرین کن پرداختیم. بعلاوه، گفتیم که آب شیرین کنهای صنعتی، خود دارای انواع مختلفی هستند که برای اهداف متفاوت بهکار برده میشوند. یکی از انواع این دستگاهها، آب شیرین کن کشاورزی است. استفاده از آب شیرین کن در کشاورزی میتواند معایب بسیاری داشته باشد که یکی از مهمترین آنها کاهش میزان و کیفیت محصولات است. در این پست قصد داریم تا شما را با دستگاه آب شیرین کن کشاورزی آشنا کنیم.
یکی از بزرگترین مشکلات کمبود آب شیرین، پمپاژ بیش از حد آب از سفرههای آب زیرزمینی (به ویژه برای کشاورزی) است که منجر به نفوذ آب شور به زمین می شود. اما روش کارآمدی وجود دارد که اجازه می دهد تا آبهای زیرزمینی بیفایده و شور را به آبهای گرانبهایی تبدیل کنند که میتواند برای رشد محصولات زراعی استفاده شود. برای دستیابی به روشهایی برای رشد گیاهان در آب بسیار شور و بدون آسیب رساندن به خاک ، در حال حاضر تقریبا در تمامی کشورها از دستگاههای آب شیرین کن یا اسمز معکوس کشاورزی استفاده می شود.
در اصل، آب شیرین کن کشاورزی، یک دستگاه آب شیرین کن دارای غشا یا فیلتر ممبران است که از طریق آن آب پمپ می شود و آب را در سطح مولکولی فیلتر می کند. بیشتر مواد جامد محلول نمی توانند از غشاء عبور کنند. این بدان معنی است که آب بیرون آمده از صافی بسیار نزدیک به آب خالص است.
از آنجا که فرایند کشاورزی به مقدار زیادی آب نیاز دارد، آب مورد استفاده بایستی از سختی پایینی برخوردار باشد تا محصولات تازه کشاورزی به عمل آید. حال اگر کیفیت آب مورد نظر مطلوب نباشد، غلات، میوه و سبزیجات و .. کیفیت خوبی نخواهد داشت. این مساله عموما به زرد شدن محصول یا عدم رشد موفقیت آمیز آن منجر میشود. به غیر از افزایش تولید، کیفیت و پایداری محصول، از سیستم اسمز معکوس کشاورزی برای تزریق کودهای شیمیایی، کشت هیدروپونیک و مه پاش نیز استفاده میشود.
از ویژگی های یک آب شیرین کن کشاورزی خوب، میتوان به توانایی حذف موادی همچون مواد آلاینده موجود در منبع آب مانند آهن، منگنز، کلسیم، کلرید منیزیم و کلر اشاره کرد.
از دیگر وِزگیهای یک دستگاه آب شیرین کن مناسب برای امور زراعی میتوان به توانایی کار بلند مدت در ساعات طولانی و خروجی آب ثابت اشاره کرد. زیرا ثابت بودن خروجی آب تصفیه شده میتواند هر بار در محصول نتیجه یکسانی داشته باشد.
معمولا آب ورودی کشاورزان آب چاه با سختی نسبتا بالا است و استفاده از پمپهای فشار قوی و فشار ضعیف استیل میتواند از ویژگیهای یک آب شیرین کن خوب برای امور باغداری و پرورش گیاهان باشد.
از دیگر ویژگی های یک آب شیرین کن کشاورزی استفاده از پیش تصفیه و فیلتر شنی دوبل یا یک فیلتر شنی بزرگ است زیرا معمولا آب چاه وارد شده به فیلتر دارای کدورت بالایی است که نباید وارد ممبران شود این درحالی است که معمولا آب شیرین کن های صنعتی آب ورودی نسبتا تمیزتری دارند.
از عمده ترین کاربردهای آب شیرین کن کشاورزی می توان به موارد زیر اشاره کرد.
1. هیدروپونیک: یکی از متداولترین کاربردهای این دستگاهها استفاده در روش های هیدروپونیک به منظور ایجاد محلولهای غذایی هیدروپونیک است. این آب خروجی از دستگاه آب شیرین کن، بخش بسیار بزرگی از یونها را در منبع آب اولیه حذف میکند. فرآیند اسمز معکوس یا RO بسیار پر انرژی است و همچنین از حجم زیادی از آب استفاده میکند، فقط حدود یک دوم از ورودی آب به عنوان آب تولید شده RO مورد استفاده قرار میگیرد در حالی که بقیه به عنوان یک محلول بسیار غلیظتر از دستگاه خارج میشود.
2. تنظیم پی اچ خاک: سیستم اسمز معکوس کشاورزی میتواند سرمایه گذاری خوبی برای کشاورزان باشد. اسمز معکوس (RO) مولکولهای آب را از سایر مواد جامد محلول در آب (مانند کربناتها) جدا میکند. از آنجا که کربناتها به عنوان بافر عمل میکنند، میتوانند pH را نیز مدیریت کنند.
3. آب قابل استفاده با EC پایین: از دیگر موارد استفاده دستگاه آب شیرین کن کشاورزی تولید آب EC پایین با کیفیت برای کاشت گوجه، خیار، سبزی، لیموترش، درختان میوه، گل رز و گل های زینتی صادراتی و همچنین استفاده در دستگاه مه پاش اشاره کرد.
همانگونه که در پستهای قبلی اشاره شد دستگاههای اب شیرین کن امروزه به بخش مهمی از زندگی و صنعت تبدیل شدهاند و نقش مهمی در تامین آب سالم و شیرین ایفا میکنند. اما پرسشی که در هنگام خرید دستگاههای آب شیرین کن باید به آن پاسخ دهید این است که کدام نوع از این دستگاهها نیاز شما را برآورده میکنند. در این پست قصد داریم تا شما را با انواع اصلی دستگاه آب شیرین کن آشنا کنیم. داشتن این اطلاعات در انتخاب دستگاه تصفیه آب مناسب به شما کمک خواهد کرد. حتی برای خرید آب شیرین کن دست دوم هم به این اطلاعات نیاز خواهید داشت. پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
بطور کلی، آب شیرین کن ها با توجه به حجم مصرفی به دو دسته کلی صنعتی و خانگی تقسیم بندی می شوند. آب شیرین کن های خانگی برای مصارف خانگی و در حجم های کم مورد استفاده قرار می گیرد. ولی آب شیرین کن های صنعتی معمولا برای حجم های بسیار بالا به کار برده می شود.
خود این دستگاهها نیز بر اساس فرایند مورد استفاده برای شیرینسازی اب به دسته های مختلفی تقسیم می شود که از مهمترین آنها می توان به آب شیرین کن های با فرآیند تقطیر چند مرحله ای، اسمز معکوس و غشایی اشاره کرد. بعلاوه، انواع دیگر دستگاههای اب شیرین کن وجود دارد که بر اساس نوع انرژی مورد استفاده دستهبندی میشوند مانند آب شیرین کنهای حرارتی و خورشیدی.
تقسیم بندی دیگر دستگاههای آب شیرین کن، بر اساس مکان استفاده از آنها میباشد که از مهمترین این موارد میتوان به آب شیرین کن کشاورزی، دامداری، مرغداری و دریایی اشاره کرد. در این پست دو نوع اصلی آب شیرین کن ها را توضیح میدهیم و در پستهای آینده به شرح بقیه انواع این دستگاهها میپردازیم.
استفاده از آب شیرین کن های صنعتی در صنایع بزرگ خصوصا صنایع تولید مواد غذایی بسیار کاربرد دارد. معمولا کارخانجات بسیار بزرگ که در خارج از شهر فعالیت می کنند برای تولید آب مورد نیاز جهت تولید و همچنین مصرف کارکنان از دستگاه های آب شیرین کن صنعتی استفاده می نمایند. دستگاه های آب شیرین کن صنعتی همان طور که از نامش مشخص است برای حجم بسیار بالایی از آب مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین همان طور که می دانید این دستگاه نیاز به فضای زیادی است و از این رو باید پیش از خرید آن فضایی را برای نصب در نظر بگیرید. فشار آب مورد نیاز برای راه اندازی و شروع به کار این دستگاه باید از طریق پمپ آب تامین شود. لازم است بدانید که آب شیرین کن های صنعتی هزینه بالایی دارند و تنها برای کارخانجات بزرگ مناسب هستند. همچنین تامین آب شیرین برای شهرها و روستاها نیز با استفاده از آب شیرین کن های صنعتی صورت می گیرد تا بتواند جوابگوی آب مصرفی باشد.
در ایران هنوز برخی از شهرها و روستاها به سیستم لوله کشی شهری متصل نبوده و ساکنین این مناطق برای تامین آب مورد نیاز خود از چشمه های موجود در کوه های اطراف استفاده می کنند. ولی آب های چاه و قنات نیز دارای مقداری املاح است و به همین دلیل باید توسط دستگاه های مخصوص شیرین شود تا املاح آن از بین برود. آب شیرین کن های خانگی یکی از بهترین گزینه ها برای تامین آب های در حجم پایین به شمار می روند. جالب است بدانید که دستگاه های آب شیرین کن خانگی معمولا از نوع اسمز معکوس هستند و می توانند به بهترین شکل ممکن آب شیرین مورد نیاز برای حجم مشخصی را تامین کنند. با وجود دستگاه های آب شیرین کن های خانگی برای شهرها و یا روستاهای دور از دسترس دیگر نیازی به اجرای سیستم لوله کشی و دردسرهای آن نبوده و از این رو تنها با استفاده از این دستگاه می توان نیاز ساکنین را برطرف کرد. دستگاه های آب شیرین کن خانگی در مقایسه با آب شیرین کن های صنعتی نیازمند فضای کمتر و هزینه پایین تری هستند.