برای تصفیه آب و فاضلاب روش های متعددی وجود دارد، از روش های بسیار ابتدایی گرفته تا استفاده از انواع آب شیرین کن شامل انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی و خانگی تا انواع پکیج تصفیه فاضلاب. هر یک از این دستگاه ها برای اهداف خاصی مورد استفاده قرار می گیرند و هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در این میان، تکنولوژی روز به کمک آمده و دستگاه های پیشرفته تری برای تصفیه آب ابداع شده است. یکی از این دستگاه ها ازن ژنراتور نام دارد که به منظور تصفیه آب با استفاده از ازن مورد استفاده قرار می گیرد. در این پست قصد داریم تا در مورد این دستگاه و کاربردهای آن بیشتر صحبت کنیم.
در فرآیند تصفیه آب از اکسیدکنندههای مختلفی برای از بین بردن ویروسها، باکتریها و قارچها استفاده میکنند. ازن نیز یکی از قویترین اکسیدکنندهها است که خاصیت ضدعفونی کنندگی و گندزدایی بالایی دارد. به همین دلیل در صنعت تصفیه آب و فاضلاب کاربرد داشته و مورد استفاده قرار میگیرد. اما برای اینکه از خاصیت گندزدایی ازن استفاده کنند باید آن را به صورت مستقیم به هوا یا آب تزریق نمایند. ازن نسبت به کلر قدرت بیشتری برای گندزدایی داشته و نیازی به استفاده از مواد شیمیایی ندارد. بنابراین بعد از استفاده از ازن در تصفیه آب و فاضلاب پسماند شیمیایی ناسازگار با محیط زیست تولید نمیشود. این خاصیت ازن در گندزدایی اولین بار در سال 1893 در هلند کشف شد. بعدها نیز در سال 1906 در شهر نایس فرانسه برای تصفیه خانههای آب از ازن استفاده کردند.
ژنراتور ازن تجهیزی است که ازن مورد نیاز در فرآیند تصفیه آب را تولید میکند. این دستگاه قادر است مقادیر قابل توجهی از ازن را به صورت کارآمد و با کمترین سر و صدای ممکن تولید کند. از این دستگاه برای از بین بردن بار میکروبی موجود در آب، در تصفیه خانهها استفاده میشود. ازن گازی است که ساختاری ناپایدار داشته و بعد از مدت کوتاهی به اکسیژن تبدیل میشود. بنابراین باید از دستگاه تولید ازن در محل تصفیه خانه آب و فاضلاب استفاده کرد. در این دستگاه الکترودهایی به موازات یکدیگر قرار داده شدهاند که مواد دیالکتریک بین آنها اعمال میشوند. با قرار گرفتن هوای خشک یا اکسیژن بین الکترودها، اتمهای اکسیژن تجزیه میشوند. در نتیجه این تجزیه هم اتمهای اکسیژن یونیزه شده و ازن تشکیل میشود. با ارسال ولتاژهای متناوب و بالا بین الکترودها نیز تخلیه ازن به صورت مداوم و بی صدا انجام میشود.
دستگاههای تولید ازن بر اساس شیوه عمل آنها به چند دسته مختلف تقسیم میشوند.
در این روش گاز ازن از یونیزاسیون بین دو الکترود و در دمای اتاق تولید میشود. الکترودها در این شیوه به کمک یک عایق از یکدیگر جدا میشوند.
در این روش یک میدان الکتریکی قوی با هدایت هوا به داخل لوله تخلیه کرونا ازن تولید میکند. از این شیوه بیشتر برای تولید ازن در مصارف صنعتی استفاده میشود.
در این شیوه از تاباندن اشعه ماورای بنفش به اکسیژنهای داخل راکتور مقادیر مورد نیاز ازن تولید میشود. این شیوه راحتترین و سادهترین راه برای تولید ازن در تصفیهخانهها است.
کاربردهای دستگاه ازن ژنراتور در صنایع مختلف
شاید تصور کنید که از این تجهیز فقط در صنعت تصفیه آب و فاضلاب استفاده میشود. اما این تصور نادرست بوده زیرا در صنایع بسیار متنوعی از این دستگاه برای تولید ازن استفاده میشود. بخشی از کاربردهای ژنراتور ازنساز در صنایع نیز عبارتند از:
در ادامه نیز با کاربردهای این دستگاه در صنعت تصفیه آب و فاضلاب بیشتر آشنا خواهیم شد.
دستگاه ازن ژنراتور در تصفیه آب چه کاربردی دارد؟
یکی از بخشهای مهم در پروسه تصفیه آب، گندزدایی و ضدعفونی کردن آن است. این کار با شیوههای مختلفی مانند استفاده از کلر، اشعه فرابنفش و ازنزنی انجام میشود. با وجودی که استفاده از کلر رواج بیشتری دارد اما آثار نامطلوبی برای مصرفکننده نیز خواهد داشت. اما استفاده از ازن و تولید آن به کمک این دستگاه در تصفیه آب مزیتهای زیادی دارد. از جمله اینکه سرعت فرآیند تصفیه به کمک این ژنراتور بسیار زیاد است. همچنین ازن هیچ عارضه جانبی و ماده مضری را ایجاد نمیکند. برای آلودگیهای شدید نیز این روش گندزدایی و ضدعفونی کردن کاربرد بیشتری دارد و موثرتر است. از مزیتهای دیگر استفاده از ازن و ژنراتور سازنده آن نیز میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
اگر صاحب دستگاه آب شیرین کن باشید و یا تصمیم داشته باشید برای خرید دستگاه تصفیه آب از هر نوعی برای مثال انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی یا دارویی اقدام کنید، باید قطعات دستگاه تصفیه آب را بشناسید. یکی از قطعات مهم در این قبیل دستگاه ها، دوزینگ پمپ ها هستند که وظیفه مهمی در دستگاه بر عهده دارند. در این پست قصد داریم تا در مورد این قطعه و عکلکرد آن در دستگاه های تصفیه آب با شما صحبت کنیم.
دوزینگ پمپ یکی از قطعات مهم در دستگاههای تصفیه آب به ویژه نوع صنعتی آن میباشد. این قطعه در واقع نوعی پمپ تزریق محسوب میشود که مقدار مشخصی از یک سیال را با دبی و حجم مشخص تزریق میکند. این پمپ اغلب بر روی شاسی یا دیوار نصب میشود و دارای ابعاد کوچکی است. در نتیجه به آسانی میتوان دوزینگ پمپ را جابهجا و منتقل کرد. از این تجهیز علاوه بر صنعت تصفیه آب در موارد مختلف دیگری مانند صنایع غذایی و صنایع شیمیایی نیز استفاده میکنند. اما در صنعت تصفیه آب برای تزریق مواد آنتی اکسالانت یا سولفید از این تجهیز استفاده میشود. این تجهیز با نام پمپ اندازهگیری هم در صنعت تصفیه آب شناخته میشود. جنس بدنه دوزینگ پمپ از پلاستیک یا استیل ضد زنگ و ترموپلاستیک است. فرآیند جریان مایع و تنظیم آن توسط یک کنترلر الکتریکی در این پمپهای اندازهگیری کنترل میشود.
یکی از قابلیتهای مهم این تجهیز امکان تنظیم دبی و زمان تزریق سیال میباشد. دوزینگ پمپهای مورد استفاده در صنعت تصفیه آب با برق تک فاز کار میکنند. همچنین پروسه مکش آب توسط شلنگ متصل به پمپ انجام میگیرد. این پمپ دارای پیچ هواگیری نیز میباشد که قابلیتهای آن را افزایش میدهد. در ادامه با کاربردهای پمپ دوزینگ در دستگاه تصفیه آب بیشتر آشنا میشویم.
در دستگاههای آب شیرینکن صنعتی باید مقادیر مشخصی از آنتی اکسالانت را به آب تزریق کرد. این کار به کمک پمپ دوزینگ که درست قبل از پمپ فشار بالا نصب شده انجام میشود. این کار موجب میشود از تجمع رسوب روی ممبرانهای دستگاه پیشگیری شود. در نتیجه عمر مفید ممبرانهای دستگاه تصفیه آب افزایش پیدا خواهد کرد.
یکی دیگر از کاربردهای مهم دوزینگ پمپ دستگاه تصفیه آب، تزریق کلر است. کلر مادهای است که برای گندزدایی و از بین بردن آلودگیهای میکروبی در دستگاه تصفیه آب صنعتی به کار میرود. تزریق کلر نیاز به توجه و دقت زیادی دارد تا کمتر یا بیشتر از اندازه نباشد. چرا که مقادیر زیاد کلر میتواند به ممبرانهای دستگاه تصفیه آب صنعتی آسیب جدی وارد کند. همچنین مقادیر کمتر از نیاز هم گندزدایی و حذف کامل آلودگیها را با مشکل مواجه میکند. دوزینگ پمپ کمک زیادی برای تزریق دقیق کلر در دستگاه تصفیه آب میکند.
این تجهیز از طریق شلنگ مخصوص خود آب را مکیده و به درون دستگاه تصفیه آب تزریق میکند. هواگیری آب ورودی نیز از طریق یک پیچ هواگیری که در دوزینگ پمپ تعبیه شده انجام میگیرد. این تجهیز در دستگاههای تصفیه آب صنعتی پیش از پمپ فشار بالا نصب میشود. با این کار بعد از تزریق مواد ضدرسوب آنتی اکسالانت این مواد وارد ممبران خواهند شد. در نتیجه عمر ممبران در دستگاههای تصفیه آب صنعتی افزایش پیدا کرده و بیشتر میشود.