در سال های اخیر با رشد صنعت و تکنولوژی در عرصه های مختلف زندگی، طراحی انواع دستگاه آب شیرین کن و تولید آنها برای مصارف و اهداف مختلف بسیار رواح پیدا کرده است. یکی از حیطه هایی که استفاده زیادی از دستگاه آب شیرین کن در آن ضروری است، صنعت کشاورزی و گلخانه ها است. در گلخانه ها به آب بدون نمک و پاکیزه نیاز است تا بتوان محصولات کشاورزی با کیفیتی را تولید نمود. در این میان اگرچه می توان از انواع دستگاه تصفیه آب صنعتی استفاده کرد، اما دستگاه های آب شیرین کن خاص گلخانه ها و محیط های کشاورزی می توانند بهترین کارایی و بازدهی را داشته باشند. در این پست قصد داریم در مورد آب شیرین کن گلخانه ای با شما صبحت کنیم.
کیفیت رشد و میزان باروری گیاهان گلخانهای بستگی زیادی به شرایط محیطی آنها دارد. از جمله فاکتورهای مهم در رشد هرچه بهتر گیاهان گلخانهای آب مورد استفاده است. اغلب گیاهان گلخانهای به آبهایی با املاح پایین نیاز دارند. به ویژه نمک موجود در آب مورد استفاده در گلخانه نباید زیاد باشد. در غیر این صورت بر روی رشد موثر گیاهان اثر نامطلوب به جا میگذارد. سیستمها و تجهیزات آب شیرینکن به رشد هرچه بهتر گیاهان گلخانهای کمک میکنند. در نتیجه راندمان و بهرهوری گلخانه افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد. در واقع هزینهای که برای تهیه تجهیزات آب شیرینکن در گلخانه صرف میشود با بارآوری بیشتر گیاهان جبران خواهد شد.
مهمترین هدف این دستگاهها تولید آب باکیفیت و مناسب برای فعالیت گلخانهای میباشد. آبی برای مصرف گلخانهای مناسب است که شوری زیادی نداشته باشد. این سیستمها نیز با تصفیه مناسب آب و حذف املاح اضافی به این هدف دست پیدا میکنند. بیشترین استفاده از آب شیرینکنهای مخصوص گلخانه در مناطق خشک و نیمه خشک است. آب نامناسب چاهها و دریا به کمک تجهیزات و دستگاههای به کار رفته در سیستمهای مذکور تصفیه میشود. در نتیجه میتوان در این مناطق به آب مناسب و باکیفیت با پارامترهای کیفی مخصوص گلخانه دست پیدا کرد.
برای تصفیه و کاهش شوری آب مورد استفاده در گلخانهها از سیستم های آب شیرین کن مختلفی استفاده میشود. در ادامه این بخش با این سیستمهای آب شیرینکن و مزایا و معایب هر کدام آشنا خواهیم شد.
موثرترین و کاربردیترین سیستم برای شیرین کردن آب مورد استفاده در گلخانهها سیستم اسمز معکوس است. در این سیستم از فیلترهای مخصوص و غشاهای نیمه تراوا برای حذف نمک و املاح دیگر از آب کمک میگیرند. از جمله نقاط قوت سیستم اسمز معکوس برای شیرینسازی آب گلخانه میتوان به:
اشاره نمود. اما هزینه نصب و راهاندازی نسبتا بالا و نیاز به تعویض منظم غشاها از نقاط ضعف این سیستمها محسوب میشوند.
از دیگر دستگاه های آب شیرین کن گلخانه ای، سیستم تقطیر حرارتی را میتوان نام برد. روند کار در این سیستم بر پایه بخار کردن آب و تبدیل دوباره آن به مایع استوار است. فرآیندهای این سیستم به مراحل تبخیر طبیعی و بارش شباهت دارند. با این تفاوت که در مقیاس صنعتی و برای مصرف گلخانه استفاده میشوند. نقاط قوت این سیستم برای شیرین نمودن آب شامل:
میباشد. روش تقطیر حرارتی در مناطقی کاربرد دارد که به انرژی حرارتی ارزان دسترسی داشته باشند. متاسفانه مصرف انرژی و هزینه عملیاتی در این شیوه بسیار بالا است. همچنین سرعت تولید آب نسبت به دیگر سیستمهای آب شیرین کن نظیر اسمز معکوس پایینتر است.
این شیوه شیرینسازی آب برای گلخانهها نسبت به روش تقطیر به انرژی کمتری نیاز دارد. غشاهای مخصوص و الکتریسیته در این سیستم یونهای آب شور را از بین خواهند برد. در نتیجه آب تولید شده کیفیت لازم برای مصرف گلخانهای را پیدا میکند. در بین سیستم های آب شیرین کن گلخانه ای، روش الکترودیالیز برای غلظتهای پایین نمک کاربرد دارد. مزیت جالب این سیستم نیز امکان تنظیم مقدار نمک، در باقی مانده آب است. البته هزینه نگهداری از غشاها در سیستم الکترودیالیز بالا است. همچنین در تصفیه و شیرینسازی انواع آب توسط این سیستم محدودیتهایی وجود دارد. به عنوان مثال این روش برای شیرینسازی آبهای بسیار شور مانند آب دریا مناسب نیست.
آب شیرین مناسب برای مصرف در گلخانه را از روش فیلتراسیون چند مرحلهای هم میتوان تولید کرد. آب با املاح بالا در مسیر طراحی شده چندین فیلتر را پشت سر میگذارد. در انتها ذرات معلق، نمک و آلودگیهای موجود در آب به خوبی تصفیه و حذف خواهند شد. این سیستم از جمله روشهای بسیار ساده و اقتصادی برای شیرینسازی آب گلخانهها است. از مزایا و نقاط قوت سیستم فیلتراسیون چند مرحلهای میتوان به:
اشاره کرد. این نوع دستگاه آب شیرین کن گلخانه برای غلظت کم املاح و نمکها مناسب است. مواردی همچون:
از نقاط ضعف این سیستم آب شیرینکن به شمار میرود.
این سیستم با هدف کاهش مصرف آب تازه، طراحی و به کار گرفته میشود. در این سیستم آب مورد استفاده برای آبیاری گلخانهای جمعآوری و دوباره استفاده میشود. در مناطقی که آب شیرین کمیاب باشد، استفاده از سیستم بازیافت آب، کاربرد بیشتری دارد. علاوه بر کاهش مصرف آب تازه مواردی همچون:
نیز از مزیتهای این سیستم محسوب میشود. اما تصفیه به این روش نیاز به سیستمهای پیچیدهای دارد که بسیار هزینهبر است. بنابراین این سیستم شیرینسازی آب برای طیف گستردهای از گلخانهها مناسب و کاربردی نیست.
یکی از روش های نوین در تصفیه آب، استفاده از ازن برای حذف آلاینده ها است. برای این منظور معمولا از دستگاهی به نام ازن ژنراتور برای تامین ازن مورد نیاز استفاده می شود. این روش معمولا در انواع دستگاه تصفیه آب و مخصوصا در انواع پکیج تصفیه فاضلاب به ویژه پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستانی و انسانی هم می توان از این روش برای حذف انواع آلاینده ها در پساب های مختلف استفاده کرد. در پست گذشته در مورد دستگاه ازن ژرنراتور و کاربردهای آن صحبت کردیم. در این پست قصد داریم بیشتر به اهمیت استفاده از این روش بپردازیم.
ازن چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
به صورت طبیعی ازن در اتمسفر تولید میگردد و گازی بدون رنگ اما با بویی تند میباشد. این ماده سه اتم دارد و به صورت آلوتروپی اکسیژن با نشان شیمیایی O3 شناخته میشود. گاز ازن بسیار ناپایدار بوده و قابل تبدیل به مولکولهای اکسیژن است. علاوهبراین چون ازن ظرفیت اکسایش-کاهش 1.07 دارد، به عنوان یک اکسیدان بسیار قدرتمند شناخته میشود. این قابلیت نیز موجب شده تا از ازن در کاربردهای صنعتی و تجاری بسیار زیادی استفاده شود. همچنین مزایای زیاد این ماده باعث شده تا یک جایگزین مناسب برای سایر مواد شیمیایی نظیر کلر محسوب گردد. به همین دلیل پای ازن به صنعت تصفیه آب و فاضلاب نیز باز شده است.
چرا ازن در تصفیه آب و فاضلاب به کار میرود؟
شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که کاربرد ازن در تصفیه آب و فاضلاب چیست؟! برای درک بهتر پاسخ این سوال باید کمی درباره پروسه تصفیه آب و فاضلاب بدانیم. حذف باکتریها و گندزدایی از جمله مهمترین بخشهای تصفیه آب و فاضلاب به شمار میروند. این فرآیند به کمک کلر که یک ماده شیمیایی میباشد در صنعت آب و فاضلاب انجام میگیرد. اما استفاده از کلر به دلیل برخی از مضرات آن نظیر تولید مواد مضر و سرطانزا همچون هالومتان محدودیتهایی دارد. به همین خاطر استفاده از یک جایگزین مناسب و بدون ضرر مانند ازن در این صنعت توصیه میشود. مولکول سه اتمی در ازن به عنوان یک گندزدای بسیار قدرتمند عمل میکند. اما ویژگی ناپایداری این گاز دلیل اصلی و مهم استفاده از آن در تصفیه آب و فاضلاب میباشد. ازن بعد از ضدعفونی کردن آب به اکسیژن تبدیل شده و هیچ ماده مضری تولید نخواهد کرد. همچنین هیچ مادهی مضری از ترکیب مواد آلی و معدنی موجود در آب و فاضلاب با ازن پدیدار نمیشود. به همین دلیل از ازن به صورت گسترده و به عنوان جایگزین کلر در صنعت تصفیه استفاده میشود.
فرق کلر و ازن در تصفیه آب و فاضلاب
کلر در بسیاری از دستگاههای تصفیه آب و فاضلاب به عنوان گندزدا استفاده میشود. اما به دلایلی که شرح خواهیم داد ازن انتخاب بهتری برای این منظور میباشد.
این تفاوتها موجب شده ازن نسبت به کلر ماده مناسبتری برای گندزدایی و استفاده در تصفیه آب و فاضلاب به شمار آید.
همانطور که اشاره کردیم ازن اثرگذاری بالایی روی گندزدایی و حذف آلایندههای آب و فاضلاب دارد. در نتیجه در بسیاری از کشورهای جهان همچون:
از ازن به عنوان مادهی اصلی گندزدا در فرآیند تصفیه استفاده میکنند. مهمترین و عمدهترین کاربردهای این گاز برای تصفیه نمودن آب و فاضلاب عبارتند از:
شما نیز میتوانید جهت مشاوره و خرید دستگاههای تصفیه آب و تجهیزات تصفیه فاضلاب با کارشناسان ما در گروه صنعت آب از طریق شماره 09100910940 تماس بگیرید. مهندسان گروه از جدیدترین استانداردها و فناوریهای روز جهان در ساخت دستگاه تصفیه آب صنعتی استفاده میکنند.